LXSY Architekten - Logo

Realisation

JUS

New ways of working mix with tried and tested working environments in the office space of the personnel team of the Berlin Senate Department for Justice and Consumer Protection. Based in the 1914 built Nordsternhaus in the Schoeneberg district of Berlin, a communal and hierarchy-free open-plan office extends over 100 square meters. The former working hall” has a spaciousness that makes it well suited to working in the future. The redesign also deals with the noisy flip side of communication by offering quiet zones for concentrated work.

 In order to directly involve employees in the participatory planning process, a collaborative workshop kicked off the redesign to address their needs and wishes. The large space, which is accessed through an entrance, is divided into three zones by a newly integrated room-height box, creating a lounge and workshop area for informal work and conversation, an enclosed interior room with a large meeting table and whiteboard and an adjacent open-plan, classic work environment. The box, which can be perceived as a room in the room, is complemented by a seating niche in a recess and integrated shelves. Glass walls on the long sides of the structure permit both eye contact and natural lighting.

 The box, with its surface of oak veneer and glass, harmoniously complements the grey carpet and white walls. Muted red, green and blue tones recur in the coloured textiles of the seating as well as in the repetitions of coloured elements around the room. Small tiled acoustic panels mounted on the wall also echo the colour scheme. The rooms concept is complemented by new furniture and lighting.

TopicOffice Interior

CategoryRealisation

Completion2017

LocationDE – Berlin Schöneberg

Space100 sq m

Client Senate Department for Justice and Consumer Protection